donderdag 11 oktober 2012

Beloofde details

Vorige keer heb ik beloofd wat meer details te onthullen van mijn jaarwiel.

Een jaarwiel is niks anders dan een soort kalender gebaseerd op de seizoenen en de maan-en zonnestanden. In zo'n wiel komen dan ook 8 feesten voor.

Ik heb dus op mijn achtergrond eerste een wiel met 8 spaken geappliqueerd. Met het maken van mijn achtergrond heb ik er al wel rekening mee gehouden dat op de uiteinden van mijn spaken de 8 miniquiltjes moeten kunnen hangen. En ook in het midden zijn er lusjes gemaakt, zodat ten tijde van een bepaalde periode het desbetreffende quiltje leuk met de andere zijde, met grote afbeelding, in het midden kan hangen.  Dat gele gedeelte van de middelste cirkel symboliseert de zon, met zijn gequilte stralen, het groen-grijze gedeelte symboliseert de maan, met zijn gequilte schijnsels.

Daar waar aan de rand het gele in het groen-grijze overgaat  steken de spaken uit die overeen komen met de lente en herfst eveningen (half vijf en half elf).De dagen waarop de dag en de nacht even lang duren. Met de klok mee worden dus de dagen/ nachten langer.

In de ruimtes tussen de spaken van mid-winter tot aan mid-zomer (zeg maar de ruimtes tussen de spaken van half twee tot aan half acht) zijn herfstbladeren gequilt. Het verhaal gaat namelijk dat in de periode van mid-winter, koning Eik en koning Hulst een gevecht leveren, en dat koning Eik dat gevecht tijdens mid-winter wint. Vanaf die tijd, heerst koning Eik en gaan de dagen dus aan het lengen. (Het gele gedeelte van de cirkel wordt vanaf die tijd ook groter.) Zo'n zelfde gevecht vindt plaats gedurende mid-zomer (half acht spaak) , maar dan wint koning Hulst en gaan de dagen aan het korten, groen-grijs gedeelte van de cirkel wordt groter en tussen de spaken zijn hulstbladeren gequilt.



Met bovenstaand verhaal zijn er al 4 spaken besproken. De andere vier, resp, 3 uur, 6 uur, 9 uur en 12 uur zijn zogenaamde landbouwfeesten. Zij staan voor het zaaien van nieuw leven, het ontkiemen, het oogsten en het afsterven.

En tijdens die dagen mag het miniquiltje dan omgedraaid in het midden komen te hangen.

Samhain (spaak van twaalf uur)
(Halloween) rond 1 november


Yule (spaak van half twee)
(Midwinter) rond 21 december

Imbolc (spaak van drie uur)
(Lichtmis) rond 1 februari

Ostara (spaak van half vijf)
(Pasen, lente-evening) rond 21 maart

Beltane (spaak van zes uur)
(Walpurgis) rond 1 mei
Litha (spaak van half acht)
(Midzomer) rond 21 juni

Lughnasadh (spaak van 9 uur)
(eerste oogstfeest) rond 1 augustus

Mabon (spaak van half elf)
(tweede oogstfeest, herfstevening) rond 21 september


En vervolgens weer Samhain, het derde en laatste oogstfeest, voor de natuur helemaal afsterft en er diep verborgen weer nieuw leven ontstaat.

En samen met dat draaiende jaarwiel, kun je ook je eigen plannen laten ontkiemen, groeien, voltooien en daarna de vruchten plukken van gedane arbeid om in de winter lekker tot rust te komen. Klaar voor een nieuw jaar.

Draaien jullie vanaf 1 november mee met het wiel?

Groetsels
Ineke

1 opmerking:

  1. Wat en interessant verhaal zeg. Staat inderdaad bol van symboliek. Heel bijzonder.
    groetjes Willeke

    BeantwoordenVerwijderen